czwartek, 21 sierpnia 2014

Zielona pizza

Wykorzystałam przepis na pizzę bez mleka i jajek, a zamiast klasycznego sosu pomidorowego - zielone pesto. Pachniała i smakowała wyśmienicie.
Duża szklanka to 330ml.


1,5 dużej szklanki mąki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
12 gram drożdży
1/2 dużej szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

1/2 małego słoiczka pesto
2 pomidory
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
250 gram fileta z kurczaka
150 gram miękkiego sera żółtego
1 garść ziaren słonecznika




Mąkę z solą i ziołami przesypać do miski. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do mąki dodać wodę i olej. Zamieszać, a następnie wyrobić ciasto. Gdy się nazbyt lepi - podsypać mąką. Gotowe ciasto odstawić na ok. 15-20 minut.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Cebulę i czosnek drobno poszatkować. Dodać na patelnię i zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć na biało. Pomidory pokroić w cienkie plastry, paprykę w krótkie wąskie słupki. Ser zetrzeć na tarce.
Piekarnik nagrzać do 170 C.  Blaszkę wyłożyć papierem i rozwałkować na niej ciasto. Posmarować pesto. Położyć pomidory, paprykę i kurczaka i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i posypać serem i słonecznikiem. Zapiekać razem jeszcze ok 15 minut.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz