poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Szpinakowe naleśniki

Kolejny zielony akcent. Zielone naleśniki z czerwonymi pomidorami jako farszem niezwykle kolorowo wyglądają, a smakują wyśmienicie. Z podanych proporcji wyszło mi 5 naleśników o średnicy ok. 30 cm. Dla osób nie przepadających za ostrymi smakami polecam zrezygnować z chilli lub pieprzu białego.
 Duża szklanka to 330ml.



1 duża szklanka wody
4/5 dużej szklanki mąki (140 gram)
1 duża szklanka liści szpinaku (ok. 70 gram)
1 jajko
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego







Szpinak posiekać na drobno. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia i razem wymieszać na jednolitą masę. Przetrzeć. Można użyć blendera, ale należy uważać, bo masa będzie pryskać. Smażyć na odrobinie oleju.

Propozycja podania:
Pomidory i ser żółty pokroić w plasterki. Na połowie naleśnika rozłożyć 2-3 plasterki pomidora i przykryć je serem. Złożyć "na kopertkę" i gotowe. Kopertki ponownie przez chwilę podsmażyć aż do rozpuszczenia sera.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz