piątek, 15 sierpnia 2014

Ciasteczka sezamowe

Ostatecznie upiekłam dwa rodzaje ciasteczek z okazji wizyty. Te są z sezamem obtaczane w sezamie. Bardzo rosną w piekarniku i z malutkich kulek robią się ogromne ciastka :). Skorzystałam z tego przepisu. Z podanych proporcji wyszło 18 ciastek.
Duża szklanka to 330ml.




1/3 szklanki sezamu
50 g masła
1/2 dużej szklanki cukru (100 gram)
cukier wanilinowy
1 jajko
2/3 dużej szklanki mąki (110 gram)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
sól







Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajko. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem, cynamonem i solą. Dodać do masy i powoli miksować razem. Dodać połowę sezamu. Wstawić do lodówki aż "stężeje".
Piekarnik rozgrzać do 190 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i kłaść na blaszkę delikatnie spłaszczając. Zachować duże odstępy między ciastkami. Pozostałą masę trzymać w lodówce, nie nakładać wcześniej na blaszkę. Piec ok. 15 minut. Wyciągnąć, pozostawić na chwilę do ostygnięcia na blaszce, przełożyć na siatkę do calkowitego schłodzenia.



marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz