piątek, 22 sierpnia 2014

Ryba na zielono

Bardzo zielono się zrobiło ostatnio w mojej kuchni, a to za sprawą szpinaku, którego mam tak dużo w lodówce :). Dziś proponuję rybę ze szpinakiem i pomidorem na soczewicy. Z podanych proporcji wychodzi jedna spora porcja.
Duża szklanka to 330ml.


100 gram kostki z mintaja (zamrożonej)
1/4 szklanki soczewicy (u mnie: zielona)
2 duże szklanki mocno upchanego szpinaku (ok. 150 gram)
1 pomidor
1/2 cebuli czerwonej
1 ząbek czosnki
1/4 łyżeczki estragonu
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki soli




 Do rondelka wlać szklankę wody, wsypać soczewicę i postawić na palniku. Od momentu gotowania zacząć odliczać ok. 15-20 minut.  Soczewica powinna być miękka, nie musi wchłonąć całej wody.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać poszatkowaną cebulę i czosnek i zeszklić je. Na to dodać szpinak. Mieszając poczekać aż większość liści zwiędnie. Następnie dodać do tego pokrojoną w kostkę rybę oraz pomidora. Przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając, aż ryba będzie gotowa. Doprawić i poddusić ostatnie chwile. Na talerz wyłożyć (odcedzoną) soczewicę, na to szpinak. Opcjonalnie można wymieszać wszystko razem i dopiero wtedy nakładać.




marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz