wtorek, 19 sierpnia 2014

Kolorowe ciasteczka

 Tak zasmakowaliśmy w ciasteczkach owsianych, że dziś znów postanowiłam je upiec. Tym razem w dwóch odsłonach: z lentilkami oraz musli i czekoladą. Są równie wyśmienite. :)
Z podanych proporcji wyszło 26 lentilkowych i 40 ciasteczek z musli.
Duża szklanka to 330ml.




300 gram masła (1,5 kostki)
2 duże szklanki mąki (340 gram)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
 2 jajka
1 duża szklanka cukru (kopiata) (280 gram)
2 cukry wanilinowe (16g)


1 szklanka płatków owsianych (145 gram)
1 szklanka musli z rodzynkami i orzechami laskowymi (110 gram)
1 czekolada mleczna (100 gram)
1 szklanka lentilków (200 gram)




Piekarnik nagrzać do 180 C. 
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Mąkę wymieszać z cynamonem i sodą i powoli dodawać do utartego masła. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać płatki owsiane (wymieszać mikserem) i lentilki (wymieszać łyżką). Do drugiej dodać musli (wymieszać mikserem) i czekoladę (wymieszać łyżką).
Lepić małe krążki i kłaść w sporych odstępach na blaszce. Piec w temperaturze 180 C przez 15 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika, chwilę przestudzić na blaszce i przełożyć na siatkę do całkowitego ostudzenia.


marcelina

1 komentarz: