sobota, 23 sierpnia 2014

Ciasteczka marchewkowe

 To już chyba ostatnie ciasteczka owsiane w tym sezonie. Tym razem mała odmiana smaków zamiast czekoladowych dodatków - marchewka. Z podanych proporcji wyszło 25 ciasteczek.
Ciasteczka są bardzo miękkie, jeśli ktoś woli bardziej chrupiące, powinien dodać tylko jedno jajko.
Duża szklanka to 330ml.




1 duża szklanka płatków owsianych (145 gram)
120 gram masła (2/3 kostki)
4/5 dużej szklanki startej marchewki (130 gram)
1/2 dużej szklanki cukru (100 gram)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4/5 dużej szklanki mąki (140 gram)
2 jajka
1 cukier wanilinowy (16 gram)




Rozgrzać piekarnik do 190 C.
Mąkę zmieszać z sodą, proszkiem i cynamonem. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Następnie dodać płatki i mąkę wciąż miksując. Na końcu dodać marchewkę i zmiksować krótko z masą na wolnych obrotach. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować małe placuszki i układać je na blaszce w dużych odstępach. Piec 11 minut w 190 C, po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić kilka minut na blaszce do przestudzenia, a następnie łopatką przełożyć na siatkę do całkowitego ostygnięcia.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz