sobota, 23 sierpnia 2014

Ciasteczka owsiane z kokosem i białą czekoladą

Ciasteczka owsiane z kokosem i białą czekoladą. Bardzo słodkie, jasne ciasteczka rozpływające się w ustach. Z podanych proporcji wyszło 59 ciasteczek, na szczęście inni pomogli mi je zjeść :)
Duża szklanka to 330ml.





1 1/3 dużej szklanki mąki (230 gram)
200 gram masła (1 kostka)
1/2 dużej szklanki cukru (100 gram)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 1/3 dużej szklanki płatków owsianych (190 gram)
3/4 szklanki wiórków kokosowych
100 gram białej czekolady (1 tabliczka)







Piekarnik rozgrzać do 190 C.
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Masło utrzeć z  cukrem, dodać jajko. Do tego dodać płatki owsiane oraz mąkę i wiórki kokosowe, wszystko wymieszać mikserem. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać masę łyżką. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować małe kulki i kłaść je w sporych odstępach na papierze. Piec w 190 C przez 12 minut. Po wyciągnięciu pozostawić upieczone ciastka przez kilka minut na blaszce, a następnie przełożyć je na siatkę do całkowitego wystudzenia.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz