środa, 16 lipca 2014

Panierka żurawinowa i sałatka z orzeszkami

Ponownie czas na "zdrowe" odżywianie i szalone własne pomysły na różna dania i sałatki. Dziś polecam sałatkę mojego własnego pomysłu o (chyba) nietypowym połączeniu jako dodatek do kurczaka w ciekawej marynacie.

filet z kurczaka

Panierka:
oliwa 
sezam
żurawina
śladowe ilości papryczki chilli
zioła prowansalskie
sól
pieprz ziołowy
pieprz biały

Sałatka:
gotowy mix sałat lub ulubione rodzaje zieleniny
żurawina cała
orzeszki w paprykowej panierce*
ziarna słonecznika
pestki z dyni
pomidory
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy
zioła, przyprawy



Kurczaka pokroić w kostkę (paseczki). Do miseczki dać oliwę, sezam, pokrojoną drobno żurawinę i papryczkę oraz zioła. Wymieszać. Zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Rozgrzać patelnię i wyłożyć kurczaka wraz z oliwą. Smażyć na złoty kolor.

Pomidory pokroić w ósemki i jeszcze na trzy. Z wody, oliwy i przypraw przygotować sos. Do miski włożyć mix sałat. Dodać do tego resztę składników, wymieszać z sosem. Równie dobra w pierwszy jak i w drugi dzień, gdy panierka z orzeszków przesiąknie sosem i sokiem z pomidorów.

*można je spotkać np. w hipermarketach, obok orzeszków solonych

marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz