czwartek, 13 marca 2014

Warzywnie i (prawie) zdrowo

Przechodzimy ostatnio ze współlokatorką na zdrowe jedzenie. Głównie jemy różne kasze i warzywa i mięso przygotowane na parze. Dziś padło na zdrowe warzywa, ale dla odmiany w postaci tarty. Z podanych proporcji ilość kruchego ciasta, które wychodzi spokojnie wystarcza na 2 duże lub 3 średnie tarty. Zarobione ciasto można po prostu zamrozić i wykorzystać później.


1 kg mąki pomieszanej z otrębami pszennymi
250 g masła (margaryny)
1 jajko
1 żółtko
2-3 łyżki śmietany
sól/cukier

brokuł
ziemniaki
marchewka
cebula czerwona

2 jajka
1/3 szklanki mleka
1-2 łyżki śmietany
1 białko
sól/cukier




Zarobić ciasto z mąki, masła, jajek i śmietany, wylepić formę do tarty.  Podpiec spód ok. 15 minut w temp 180 stopni.
Z jajek, białka, mleka i śmietany przygotować jednolity sos. Doprawić, dodać odrobinę tartego sera żółtego. Podgrillować cebulkę. Ugotować na parze brokuły, ziemniaki, marchewkę pokrojone na raczej małe kawałki. Wyciągnąć spód z piekarnika, nałożyć warzywa i zalać sosem. Włożyć ponownie do piekarnika, na około 20 minut w temp. 180-200 stopni - do tzw. "suchego patyczka".




marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz