sobota, 23 listopada 2013

Pomidorre

Krem z pomidorów powstał na specjalne życzenie mojego gościa. Z racji, że nie jadam, a przez to i nie gotuję zup, było to wyzwanie... uciążliwe :). Dobrze, że lubię kremy, bo są w miarę proste w przygotowaniu. 

2 cebule
10 pomidorów 
2 marchewki
1/2 papryki czerwonej

1 szklanki rosołu/wywaru warzywnego
2-4 łyż. śmietany
sól, pieprz, przyprawy


Wszystko pokroić, włożyć do garnka i dusić pod przykryciem. W między czasie podgrzać rosół/wywar z warzyw lub wykonać rosołek z kostki rosołowej. Uduszone warzywa z ich sokiem zmiksować blenderem na jednolitą masę i doprowadzić ponownie do wrzenia dodając stopniowo rosół. Odstawić, dodać 3-4 łyżki śmietany, doprawić (sól, pieprz, majeranek, tymianek) i gotowe. Można podać z groszkiem ptysiowym.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz