środa, 20 listopada 2013

Kawa w czekoladzie

Zachwyciłam się kawą po brazylijsku. Jest to połączenie czekolady i kawy z odrobiną mleka. W oryginalnych przepisach występuje również cynamon i wanilia, lecz wymienione przeze mnie składniki całkowicie spełniają moje wymagania. Trudno rozróżnić czy to kawa czy gorąca czekolada. Połączenie idealne dla uzależnionych od czekolady i kawy :). Wersja wzbogacona o domowy sok malinowy jest jeszcze pyszniejsza!




1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 gram)
2 łyżeczki kawy
ok. 150 ml wody do kawy
mleko





Kawę zaparzyć zalewając ją wrzącą wodą, odczekać aż do uzyskania odpowiedniej intensywności. Następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej - wlać ciepłą (wrzącą) wodę do miski i włożyć do niej kubek, z którego chcemy pić kawę, z kawałkami czekolady. Dodać odrobinę mleka i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie zalać to zaparzoną kawą.


marcelina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz