niedziela, 10 listopada 2013

100 słodkości

Niektórzy twierdzą, że 100 jest największą liczbą na świecie, stąd doskonale ona oddaje poziom słodkości ciasta, które chce Wam pokazać. Miłością do tego ciasta zaraziła mnie moja koleżanka (a tu jej blog kulinarny). Samo ciasto jest banalne i cudowne - połączenie kruchego ciasta, masy krówkowej i czekolady.



Kruche ciasto:
200g masła
2,5 szklanki mąki
ew. łyżka śmietany

masa krówkowa (z puszki, Gostyń)
2 tabliczki czekolady gorzkiej,
ew. łyżka masła

Zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszkę i upiec w ok.160 stopniach do złotobrązowego koloru. Gdy wystygnie wyłożyć na placek masę krówkową. W międzyczasie rozpuścić 2 tabliczki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, można dodać masło - czekolada będzie bardziej miękka po zastyngięciu. Rozpuszczoną czekoladą posmarować równomiernie placek, odstawić do lodówki i czekać aż zastygnie.
Przed zastygnięciem można, lecz nie trzeba, położyć  na czekoladzie żurawinę i orzechy laskowe lub inne bakalie.




 marcelina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz